Stekende insecten 

Kakkerlakken

Wat zijn stekende insecten?

In het voorjaar en de zomer zijn ze er opeens weer: de stekende plaagdieren. In veel gevallen zijn ze onschuldig, maar sommige steken kunnen serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. In ons land zien we vooral muggen, bijen, wespen en hoornaars. Afhankelijk van de soort zijn ze een paar millimeter groot tot zelfs een paar centimeter. Ze wonen samen in nesten en zijn vooral op zoek naar voedsel. De aaseters, zoals wespen, komen daardoor vooral af op voedsel en komen daarbij mensen tegen. Muggen gebruiken ons als voedsel en zijn daarom specifiek op zoek naar mensen.

Wat merk je van stekende insecten

Van sommige insecten heb je niet door dat ze in de buurt zijn, tot ze je gestoken hebben en je last hebt van jeuk. Een bijen- of wespensteek is meteen pijnlijk. Wespen vliegen vaak al enige tijd in de buurt van je eten of drinken en wanneer je ze probeert weg te jagen worden ze alleen maar agressiever. Wespen en hoornaars (ook een wespensoort) zijn eigenlijk het grootste probleem, omdat ze zo agressief zijn, maar ook een bijennest hoort niet in de buurt van je huis of bedrijfspand.

Stekende insecten lokaliseren

Bij insecten geldt eigenlijk altijd: hoe meer je er ziet, hoe dichterbij het nest is. Muggen leggen hun eitjes graag in stilstaand water en wespen bouwen hun nest op een beschutte plaats. Afhankelijk van de soort tref je ze op verschillende plaatsen aan. Maar over het algemeen kun je ze makkelijk vinden.

Stekende insecten

Stekende insecten bestrijden

Bij stekende insecten geldt dat iedere soort een andere soort bestrijding vraagt. Zo wil je een bijenvolk overdragen aan een imker, zodat ze hun belangrijke werk kunnen doen, terwijl je wespen en muggen gewoon heel ver weg wilt hebben. Ook hier geldt dat preventie een belangrijke eerste stap is.

  • Zorgt dat er geen stilstaand water in de buurt is. Keer emmers en lege bloempotten om, maar denk ook aan afvoerputjes, de regenton en de vijver.
  • Maak voor de ramen en deuren gebruik van horren, zodat ze niet binnenkomen.
  • Dek eten en drinken af, zodat ze geen aaseters aantrekken.
  • Laat bijen- en wespennesten behandelen door een expert en ga niet met chemische bestrijdingsmiddelen aan de slag.

Heb je last van stekende insecten, neem dan contact met ons op. Samen beoordelen we wat de bron van de plaag is en kijken we welke beheersingsmethode het best werkt om de overlast weg te nemen.

stekende insecten

Neem contact met ons op

Heb je vragen of vermoed je plaagdieren in of om je bedrijf of woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bel vrijblijvend