Mijten

Mijten bestrijden

Wat zijn mijten?

Mijten zijn spinachtige beestjes en er zijn wel honderden verschillende soorten. Meestal zijn ze kleiner dan 1 mm. Ze hebben een bol lichaam en 8 poten. De meeste soorten zijn niet schadelijk voor dier en mens, maar andere soorten zijn parasitair. Zij kunnen bijvoorbeeld astma, benauwdheid en eczeem veroorzaken bij de mens. De parasitaire soorten voeden zich met hun ‘gastheer’ en veroorzaken daardoor problemen.

Wat merk je van ze?

Mijten ontdek je vaak pas als ze problemen gaan veroorzaken. En dat verschilt ook weer per mijt. Bij planten kun je spin(t)mijt aantreffen. Deze plaagdieren veroorzaken veel schade aan je planten en je ontdekt ze al vrij snel. Dieren (en soms ook mensen) kunnen last hebben van vogelmijt of bloedmijt. Deze gebruiken de mens als tussenstop op zoek naar een gevleugelde gastheer. Een andere soort is de huisstofmijt, die bij veel mensen een allergische reactie veroorzaakt. En dan heb je de schurftmijt, die de laatste jaren steeds vaker voorkomt bij mensen. Deze soort graaft gangetjes onder de huid van de mens en veroorzaakt veel jeuk. Bovendien is de schurftmijt heel besmettelijk.

De plaag lokaliseren

Mijten zijn heel moeilijk te zien met het blote oog. Ze leven op het land en in het water en dus vaak op planten of dieren en mensen. Ze kunnen in beddengoed zitten of in vochtige, slecht geventileerde en stoffige ruimtes. Ze voeden zich met organische materialen, zoals huidschilfers. Afhankelijk van de soort mijt die je vermoedt of hebt aangetroffen kun je proberen de omstandigheden waar hij op afkomt te veranderen.

Mijten bestrijden

 

De bestrijding is afhankelijk van de soort mijt.

  • Bij mijten in bed kun je het beddengoed wassen op 60 graden en knuffels een aantal dagen in de diepvries leggen.
  • Je kunt het matras of een vloerkleed vervangen.
  • Zorg voor schone vloeren en oppervlakken.
  • Laat dieren niet in bed komen.
  • Zorg voor goede ventilatie en droge omstandigheden.
  • Ga niet zomaar met chemische bestrijdingsmiddelen aan de gang.

Wil je meer weten over de bestrijding van mijten, neem dan contact met ons op. Wij helpen je deze bezoekers te beheersen, bij voorkeur op een milieuvriendelijke wijze.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of vermoed je plaagdieren in of om je bedrijf of woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bel vrijblijvend