Knaagdieren bestrijden

Kakkerlakken

Wat zijn knaagdieren

Knaagdieren zijn warmbloedige zoogdieren die overal ter wereld voorkomen. Je hebt allerlei soorten knaagdieren, maar mensen hebben vooral overlast van ratten en muizen. De dieren worden gekenmerkt door hun vergrote voortanden, waarmee ze kunnen knagen en kleinere achterliggende tanden, waarmee ze kunnen kauwen. Knaagdieren brengen schade toe aan gebouwen en spullen, maar kunnen ook ziektes verspreiden. Bovendien planten ze zich snel voort en heb je in korte tijd een plaag.

Waarom wil je knaagdieren bestrijden?

Muizen en ratten kunnen grote schade veroorzaken. Ze knagen aan kabels, gewassen, isolatie en aan voedsel. Ook is aangetoond dat ze ziektekiemen kunnen verspreiden, waarmee vooral ratten een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Zo kunnen ze rabiës, dat hondsdolheid veroorzaakt, verspreiden. Daarnaast vinden veel mensen ze angstaanjagend om knaagdieren te zien rondrennen én kun je aan het geritsel vaak horen dat ze er zijn. Los van de keuteltjes die ze achterlaten natuurlijk. Daarom willen mensen knaagdieren bestrijden.

Knaagdieren lokaliseren

Knaagdieren zijn vooral op zoek naar eten en ze zullen dan ook afkomen op alles waarvan ze denken dat het eetbaar is. Achter de koelkast, in de voorraadkast, in een kelder, vuilnisbakken en in schuren kun je ze tegenkomen. Ratten tref je vaak in de buurt van een sloot. Je ontdekt hun aanwezigheid doordat producten zijn aangetast of doordat er keutels liggen. En soms zie je ze gewoon lopen en weet je dat je een probleem hebt.

knaagdieren bestrijden

Knaagdieren bestrijden

 

Zoals bij veel plaagdieren is voorkomen beter dan genezen. Zéker wanneer je een zorgorganisatie of horecabedrijf bent. P.E.S.T. Nederland adviseert en begeleidt je bij de preventie van knaagdieren in het bedrijf. Verder zijn er heel veel stappen die je zelf kunt zetten, ook als je overlast hebt van knaagdieren in en om je huis.

  • Maak openingen dicht, zoals kieren, naden en andere ventilatiegaten. Zorg wel voor voldoende ventilatie, maar kies iets waar de dieren niet doorheen kunnen.
  • Zorg voor een schone omgeving, waar geen etensresten liggen.
  • Sluit vuilnisbakken goed af.
  • Berg eten op in afsluitbare verpakkingen, bakken of potten.
  • Plaats eenvoudige muizenvallen.

Kom je er niet uit of heb je grover geschut nodig? Wij komen je graag helpen. Ook wij kijken eerst naar de oorzaak van het probleem. Vervolgens kiezen we de meest dier- en milieuvriendelijke beheersingsmethode. Mocht dat niet werken, dan kiezen we samen voor de juiste vervolgstappen waarmee we de knaagdieren bestrijden.

Neem contact met ons op

Heb je vragen of vermoed je plaagdieren in of om je bedrijf of woning? Neem vrijblijvend contact met ons op! 

Bel vrijblijvend